čišćenje pred hladnije vreme

KAKO DA PRIPREMITE SVOJ DOM ZA HLADNIJE VREME

“Zima dolazi” – pre nego što je HBO “Igra prestola” obesmislila ovu rečenicu, to je značilo više stvari. U našem narodu uglavnom “kuvaj zimnicu”, “otpakuj zimsku garderobu”, “pripremi kuću jer zima samo što nije” i to uz obavezne priče starijih kako su po snegu do pojasa išli uz i niz brdo da dođu do škole.

Ipak, zime ne moraju biti toliko traumatične uz dobru pripremu. Mnogi jedva čekaju sezonu praznika jer nas čeka puno uživanja uz neku dobru knjigu, film i vruć čaj ili čokoladu u toplom domu. Ali da bi dom stvarno bio topao morate preduzeti mnoge bitne korake.

Morate uzeti u obzir da naš čeka dosta vremena u zatvorenom prostoru. Tu je takođe i problem energetske efikasnosti Vašeg doma. Kolika je dobra bila Vaša priprema može se videti na dva načina – i po Vašem zdravlju i po računima za grejanje.

Zato, dok još uživamo u jeseni možete početi svoje pripreme za zimu. Nemojte još vaditi novogodišnje ukrase iako je rasveta po gradovima već uveliko postavljena.

U Vaš plan mora ući čišćenje oluka, detaljan pregled krova, dimnjaka prozora, dubinsko pranje nameštaja, tepiha i podova, pravilno održavanje i priprema vodovodnih cevi za predstojeći hladniji period.

Kada ispratite naš plan nećete morati da se brinete – uživaćete u čistim i toplim prostorima do proleća. Prvo eksterijeri pa enterijeri!

Pravilno očišćeni eksterijeri za niži račun za grejanje

Očišćena spoljašnost kuće

Čišćenjem eksterijera svog doma podižete energetsku efikasnost!

Ukoliko želite da ove zime manje trošite na grejanje, a više na poklone za svoje najdraže, mi Vam možemo pomoći oko saveta kako da svoju kuću na adekvatan način izolujete.

Čišćenje oluka

Prvi zadatak koji Vam sledi jeste da očistite svoje oluke. Znamo da je teško, znamo da zahteva malo akrobatskih veština, ali jako je bitno da ovaj zadatak dobro obavite. Tokom jeseni, u oluku se stvori debeo sloj trulog lišća koji remeti protok vode. Ukoliko se ovo ne popravi, može biti loše na više načina. Na primer, imali biste vodu koja se sliva na mestima gde ne bi trebalo. Ovo bi moglo da se odrazi na energetsku efikasnost Vaše kuće podjednako kao i na pojavu vlage u određenim prostorijama.

Sprečite vlagu 

Pojava vlage je uvek ozbiljan problem u svim domovima jer ne samo da narušava estetki izgled kuće nego i izaziva onaj klasični, neprijatni, ustajali miris. Vlaga i buđ takođe mogu da naruše i Vaše zdravlje. Ne, ovo se ne dešava samo u Lavkraftovim novelama, ovaj problem može biti vrlo ozbiljan. Dokazano je da neke vrste buđi utiču na Vaš respiratorni sistem. 

Krovovi

Ne čekajte ni kada je u pitanju provera krovova i dimnjaka za predstojeću sezonu. Pre nego što počnete da ložite peć, proverite da li je dimnjak čist kako ne biste dobili zadimljene prostorije. Proverite na krovu da li su se neki crepovi pomerili ili oštetili i zamenite ih brzo. Ukoliko se na Vašem krovu često formiraju ledenice, imamo jako loše vesti. To znači da Vam krov propušta i da se javlja neželjeni protok vazduha. Za svaki slučaj proverite vrata i prozore i nađite potencijalni izvor propuštanja toplote. Nađite ove vazdušne propuste na Vašoj kući, locirajte ih i sanirajte. Takođe, zaštitite vodovodne cevi od pucanja u zimskim mesecima: zavrnite sve spoljašnje česme. 

Čisti enterijeri za dobro zdravlje ove zime

Čist enterijer i pranje nameštaja i podova

Pravilno očišćen enterijer doprinosi Vašem zdravlju!

Pranje nameštaja, podova, tepiha ili itisona treba da Vam bude prvo na listi pre nego što nastupi zima. Kada ste sigurni da toplota neće pobeći kroz neki otvor na prozoru ili vratima Vašeg doma – zapamtite da ste upravo ostali nasamo sa potencijalnim agresorima na Vaše zdravlje.

U zimskom periodu je jako teško provetravati prostorije i uglavnom sve što donesete spolja na svojim cipelama, verujemo da ćete uskoro osetiti na svojoj koži. Zato, čišćenje nameštaja treba da Vas osigura od ovih neprijatnih posetilaca. Pojačana toplota i grejanje dovode do razmnožavanja određenih bakterija i mikroorganizama. Takođe, skupljanje prašine postaje jako veliki problem. I drugo, da li ste videli nekoga da neumorno trese tepih dok napolju deca prave Sneška Belića?

Pranje nameštaja i tepiha

Dubinsko pranje nameštaja i tepiha je idealno odraditi u jesen, pred početak zime. Morate prvo analizirati koju vrstu nameštaja ili vrstu tepiha tretirate, a potom se baciti u čitanje etikete. Naš glas uvek ide za pranje nameštaja prirodnim sredstvima jer teške hemikalije čine više štete nego koristi. Soda bikarbona, paročistač i redovno usisavanje plus lagani deterdžent su odličan izbor kada je u pitanju nameštaj od mebla. Kada je u pitanju kožni nameštaj – čistite ga samo proverenim sredstvima propisanim od strane proizvođača i bez agresivnih hemikalija. Isto važi i za drveni nameštaj. Pratite teksturu drveta.

Redovno dezinfikujte površine koje ukućani često dodiruju i, u zimskom periodu, insistirajte da se obuća detaljno obriše pre ulaska u prostorije. Podovi uglavnom zadaju najviše glavobolje u zimskom periodu. Sigurno svi već imate sliku u glavi sa blatnjavim ili vlažnim tragovima po podovima i tepisima. I maštate o proleću.

Potražite savete i pomoć profesionalaca za čišćenje

Čišćenje nameštaja, tepiha i podova u jesenjem periodu treba da postavi dobru osnovu za zimu bez velikih posledica po Vaše zdravlje ili novčanik. Dubinsko pranje nameštaja više nije luksuz, to je zapravo pravilno ulaganje u Vaše zdravlje. Mi možemo da Vam pomognemo oko pravilnog čišćenja nameštaja, podova i tepiha kada god vi to poželite.

Mi možemo razbiti dubinsku prljavštinu koja se formirala u letnjim mesecima, a nije vidljiva golom oku. Isto važi i za Vaše tepihe – usluge obavljamo brzo, sva naša sredstva su na prirodnoj bazi i bezbedna su i za Vaše najmlađe, kao i za Vaše kućne ljubimce. Zima, zima, e pa šta je? Naravno da se ne boji ko je zdrav jer imate “Čisto” da misli na zdravlje Vašeg doma.

 

Posted in Dubinsko pranje, Održavanje nameštaja, Saveti, Tepisi and tagged , , , , , , , , .