Vrste nameštaja i načini održavanja

VRSTE NAMEŠTAJA I NAČINI ODRŽAVANJA

U zavisnosti od vrste nameštaja predstavljamo Vam par načina za adekvatno održavanje nameštaja. Postoje razne tehnike i trikovi kako da održavate i sačuvate svoj nameštaj, a da uvek izgleda reprezentativno!

Sigurno ste svoj dom uredili sa puno ljubavi i kreativnosti. Vaš dom treba da odiše mirom i svežinom i da čini da se osećate spokojno. Sigurno ste, takođe, uložili dosta novca u kvalitetan nameštaj i želite da Vas isti služi godinama.

Kada na to sve još dodamo i prednosti čistijeg životnog okruženja i sredine, shvata se koliko je kvalitetno održavanje nameštaja važno.

Kožni nameštaj

održavanje kožnog nameštaja

Sa kožnim nameštajem imate i lepotu i trajnost. Ipak, uprkos svemu ovome znamo da je kožni nameštaj takođe veoma osetljiv. Jako bitna stavka je da se kod prodavca raspitate o kojoj vrsti kože se radi. Većina prodavaca će Vam prodati ili preporučiti sredstvo koje je najbolje za čišćenje Vaše garniture. Nemojte da štedite na ovoj stavki ili da improvizujete i kupujete neproverene proizvode. Neodgovorno ponašanje ili neupućenost može dovesti do oštećenja koja su teško rešiva.

Kada je nameštaj konačno stigao u Vaš dom, bitna stavka na Vašoj listi treba da bude redovno i temeljno usisavanje. Redovnim usisavanjem sačuvaćete lepotu i izbeći taloženje čestica na teško dostupnim mestima. Zato ne oklevajte i uzmite usisivač u ruke.

Ono što će Vam svaki prodavac naglasiti, a i mi smatramo da je izuzetno bitno – izbegavajte vodu po svaku cenu i nikada ne zaboravite to. Voda isparava i dovodi do nastanka pukotina koje vremenom postaju sve gore i gore, tako da – zaboravite na vodu! Najbolje je da s vremena na vreme kožu očistite mlekom za čišćenje. Mrlje ćete najbolje otkloniti čistom krpom, što pre to bolje. 

Starije kožne garniture ćete najbolje očistiti kombinacijom belanceta i lanenog ulja. I uvek, u svakom trenutku, setite se trikova naših baka: nameštaj se koristi svaki dan tako da je najbolja opcija da koristite prekrivače. To će u velikoj meri sačuvati sjaj kožnog nameštaja.

 

Održavanje nameštaja od mebla

Održavanje nameštaja od mebla

Ovo je takođe jedna od najpopularnijih opcija. Većina domaćinstava poseduje nameštaj od mebla i to je vrsta tkanine sa kojom se svi susrećemo. Dekorativan je, udoban i uvek će biti jedan od omiljenih izbora. Ipak, ono što je problematično kod nameštaja od mebla je da se mogu pojaviti tamnije fleke na delovima nameštaja na kojima često boravite. Ali ne očajavajte, i ovome ima leka.

Pored redovnog usisavanja nameštaj od mebla očistiti i nekim hemijskim sredstvima. Obavezno je da pročitate deklaracije da biste znali odakle da krenete. Soda bikarbona i alkoholno sirće treba uvek da Vam budu najverniji saveznici kada je u pitanju održavanje nameštaja od mebla. Meblirani nameštaj možete čistiti četkicom, a boju možete osvežiti penastim sredstvima za čišćenje.

Postoji više varijacija na recept za čišćenje nameštaja od mebla: možete pomešati jednu šoljicu detrdženta za suđe, jednu šoljicu alkoholnog sirćeta i jednu šoljicu gazirane vode. Treba Vam još i bočica s raspršivačem, četka i peškir. Pomešajte sastojke, promućkajte bočicu i utrljajte u fleke, pređite mekom krpom. Smočenim peškirom otklonite mešavinu nakon 5 do 10 minuta.

Ovako nećete iritirati materijal, a rešićete se fleka na efikasan način. Tamnih fleka na mebl štofu se možete rešiti tako što pomešate sodu bikarbonu sa sredstvom za čišćenje nameštaja i ostavite da deluje. Usisajte ostatke sredstva pomoću nastavka sa četkom nakon pola sata. 

Alkoholno sirće je uvek dobra opcija u kombinaciji sa toplom vodom ili domaćim kuvanim sapunom. Za još bolje rezultate možete upotrebiti i paročistač.

 

Drveni nameštaj i održavanje nameštaja od ratana

Održavanje drvenog nameštaja

Nameštaj od ratana je izuzetno osetljiv pa vodite računa da ovaj materijal vremenom ne izgubi svoju elastičnost. Perite ga vodom u koju je dodata blaga sapunica i u poslednjem ispiranju dodajte malo soli. Samo tako ćete biti sigurni da će nameštaj ostati elastičan.

Drveni nameštaj sija onim divnim sjajem, naročito ako je od punog drveta. Da sjaji dugo, lakirani nameštaj treba čistiti mekom krpom.

Ukoliko dođe do pojave lepljivih fleka problem možete brzo sanirati upotrebom sredstva sa blagom sapunicom, sačekati da se osuši a potom ispolirati. Maslinovo ulje može biti Vaš dobar saveznik kada je u pitanju lepota i sjaj drveta.

Kada je u pitanju nameštaj od neobrađenog drveta, čisti se samo krpom za prašinu, a zaprljana mesta se prelaze vlažnom krpom.

Ukoliko želite optimalnu zaštitu nanesite sloj voska i budite sigurni da će nameštaj biti sjajan i zaštićen od štetnih uticaja. 

Ukoliko se pojavi ogrebotina na nameštaju, ne očajavajte. Natopite sunđer i ostavite ga preko noći da odstoji. Drvo će se proširiti, a ogrebotina će nestati. Ukoliko se na nameštaju od drveta pojave mrlje od vode – pomešajte jestivo ulje i pepeo cigarete. Ulje takođe daje ekstra sjaj, a maslinovo je najpoznatije po ovim svojstvima.

 

Mi znamo Vaš nameštaj

 

Možemo Vas obradovati da postoji i lakši način! Ukoliko Vas plaše sati i sati usisavanja kao i mućkalice iz kuhinje – mi Vam možemo pomoći da skratite ovaj proces. Ne morate da počnete da pušite samo da biste očistili fleku na drvenom stolu. U svojoj karijeri radili smo sa svim vrstama nameštaja i bez obzira na vrstu, stanje ili starost nameštaja – rezultati su uvek bili isti.

Dovoljno je da nama prepustite uslugu dubinskog pranja nameštaja i bićete sigurni da postupate pravilno. Kontaktirajte nas i mi ćemo transformisati Vaš dom u mirisnu oazu mira.

Posted in Održavanje nameštaja, Saveti and tagged , , , , .