jesenje čišćenje nameštaja

VREME JE ZA JESENJE ČIŠĆENJE!

Kada pomenemo jesenje čišćenje svi prvo pomisle na čišćenje lišća napolju. More lišća koje neumorno pada i nagomila se ponovo čim okrenete leđa. Nije ni čudo što je jesen, uprkos živopisnim bojama, tako omraženo godišnje doba. Šta ako Vam kažemo da je i čišćenje enterijera takođe jako bitno u jesenjem periodu? Jesenje čišćenje nameštaja treba da bude savršena ‘’podloga’’ za zdravu zimu.

Dišite duboko, ovaj proces je nešto lakši kada je enterijer u pitanju. I vremenske prilike su idealne da se pozabavite čistoćama enterijera. Još uvek imamo toplo i sunčano vreme pa se možete pozabaviti provetravanjem prostorija, čišćenjem prozora, pranjem zavesa i naravno, pranjem Vaših tepiha i nameštaja.

Pravilno dubinsko pranje i čišćenje i provetrene prostorije u jesen stvoriće idealne uslove za Vaše zdravlje i zdravlje Vaše porodice u zimskom periodu. Dakle, jesenje čišćenje je ublaženija varijanta prolećnog čišćenja i poštedeće vas deljenja prostorija sa bakterijama i štetnim mikroorganizmima. Posvetite jednaku pažnju svim prostorijama – posao jeste veliki, ali na kraju ćete shvatiti koliko se to sve isplati. Kada dođe zima prostorije će vam biti sveže, površine i namešta čisti, tepisi meki, a pogled na zimsku idilu će biti besprekoran – kroz Vaše čiste prozore.

Koje su prednosti jesenjeg čišćenja?

prednosti jesenjeg dubinskog čišćenja i pranja

Jesenjim čišćenjem unapređujete životnu sredinu svojih najbližih!

Stručnjaci upozoravaju da zbog čestog boravka u zatvorenim prostorijama, grejanja u hladnijim mesecima, kao i sušenja odeće unutra, otvaramo širom svoja vrata zarazama, bakterijama i buđi. Jesen je takođe sezona paukova pa možete primetiti da su Vaši mali nezvani gosti napravili lepe stambene zgrade po vašim ćoškovima. Prava dekoracija za Noć veštica – ali problem je što se to kod nas i ne slavi.

Sigurno niste mnogo razmišljali o ovome, ali sledeća prehlada, neprijatni mirisi i ostale nepogodnosti će Vas naterati da se pokajete zašto niste obavili redovno jesenje čišćenje. Ukoliko ne želite da spavate zimski san dok ne dođe vreme za prolećno čišćenje, nabrojaćemo Vam nekoliko benefita zašto bi trebalo da uzmete četku za ribanje u ruke pre nego što počne ono dosadno hladno vreme.

Kvalitet vazduha

Male, ali jednostavne promene mogu učiniti jako velika čuda za kvalitet vazduha koji udišete. Prašina ispod kreveta, na policama, iza ormara, uporan sloj prašine u Vašem nameštaju i tepihu – sve ovo utiče na onaj osećaj ‘’zagušljivosti’’ kada boravite dugo u neprovetrenoj prostoriji. Kada se ovaj problem reši, možete primetiti manje alergijskih reakcija u zimskom periodu, imaćete bolji kvalitet sna.

Manje prehlada zimi

Kada krene hladnije vreme sigurno čim izađete iz kuće želite da se vratite. Ili da nosite skafander jer odjednom svi oko vaš kijaju i kašlju. Još kada se u priču umeša i gradski autobus – najbolje je da instalirate komoru za dekontaminaciju u Vaš dom. Srećom, da ne biste otvorili sezonu prehlada postoje i praktičniji načini. Zapamtite da je đavo u detaljima – čistite brave, ekran mobilnog telefona, tastature kao i prekidače za svetlo.

Bićete spremni za goste

-i za najavljene i za nenajavljene. Jesen je period kada kreću sezone slava i druženja – morate više misliti o motanju sarmi nego o tome da li će neko od gostiju upirati prstom na paučinu u ćošku.

Odakle početi?

Šta god da čistite, uvek koristite blaga sredstva i zaštitu

Počnite od čišćenja nameštaja i tepiha

Vaš nameštaj i tepih najviše prašine sakupljaju u letnjem periodu, ali to se primeti tek naknadno. Što se čišćenja nameštaja tiče – u zavisnosti od deklaracije možete odrediti koja sredstva i načine čišćenja možete primeniti. Isto važi i za tepihe. Uglavnom su po našim domačinstvima prisutni komadi nameštaja od mebla – redovno usisavanje i čišćenje nameštaja i dušeka u spavaćoj sobi osiguraće Vam mirniji i kvalitetniji san. Takođe, hladno vreme je dušu dalo za gledanje filmova na kauču – pripremite svoj nameštaj na vreme jer očekuje ga puno ‘’posla’’.

Šta Vam je potrebno od sredstava za čišćenje?

Blaga sredstva koja Vas neće iritirati u zatvorenim prostorima, soda bikarbona. Redovno usisavanje i dubinsko čišćenje paročistačem takođe Vam mogu pomoći u suzbijanju prašine i alergena.

Prozori, površine i zavese

Uz grejanje radijatora i slabije provetravanje u hladnijim mesecima možete primetiti da su prozori zamućeni. Prozore čistite vodom i blagim sapunom ili blagim sredstvima za čišćenje stakla. Takođe, sigurno niste ni obratili pažnju na Vaše zavese koje su se zaprljale usled dima i dodira sa prašinom. Jedno pranje je dovoljno da vratite sjaj zavesama. Površine obrišite krpom od mikrofibera i naprskajte blagim sredstvom koje će u isto vreme pružiti zaštitu i visoki sjaj.

A sada- kuhinja!

Kuhinja je takođe bitan segment Vašeg doma u zimskim mesecima jer tada svi vršimo dubinsko čišćenje frizidera. Ipak, sada je vreme za ono pravo čišćenje – odmržnite frižider i očistite ga. Koristite samo antibakterijska i blaga sredstva jer ipak jača hemijska sredstva mogu doći u dodir sa hranom. Isto važi i za rerne. Na kraju, mašine za pranje suđa – ko bi rekao da mašina kojoj je zadatak da čisti može tako da se isprlja. Koristite antibakterijska sredstva i u isto vreme ćete primetiti da je taj ustajali miris vlage nestao.

Klima uređaji

Ukoliko ih koristite i u zimskim mesecima, imajte na umu da ih morate očistiti. Neočišćeni klima uređaji mogu da izazovu legionarsku bolest – verujte, nije nimalo zabavno kao što zvuči jer se sigurno nećete osećati kao rimski osvajač. Pre će biti da se bakterije legionele namere u osvajanje Vaših pluća.

 

Ipak ima i lakši način…

Ipak, ukoliko želite da jesen provedete gledajući divnu prirodu i divne nijanse crvene, uz šoljicu čaja i knjigu postoji i nešto lakši način. Mi ćemo udahnuti duh proleća u Vaše enterijere vrlo brzo. Možete uživati i u jeseni i u zimi… a za prolećno čišćenje se takođe možemo dogovoriti već sada. Uhvatite svoj termin na vreme, a mi ćemo se pobrinuti da Vaš dom bude zdrav i prozračan i u hladnijim mesecima.

Posted in Održavanje nameštaja, Saveti and tagged , , , , , , , .