Održavanje i pranje tepiha i itisona

VRSTE TEPIHA I NAČINI ODRŽAVANJA

Kada se pomene održavanje tepiha, uglavnom imate u glavi komičnu sliku kako u svom dvorištu tresačem pokušavate da isterate dušu iz njega (i nešto prašine pride). Srećom, danas ima boljih načina – sve se može rešiti mirnim putem, bez nasilja prema tepisima. Ovakve metode treba da ostanu u prošlom veku jer je tehnologija (srećom) uznapredovala. Uz pravilno održavanje tepiha, Vaš dom će biti lepši i topliji, a svaki korak udobniji. Tepih je uvek jako bitan detalj, kako sa modne tako i sa praktične strane. 

 

Naravno, ukoliko ste uložili određenu svotu novca i Vaše prostore ‘’povezali’’ pravim tepihom – sa našim dubinskim pranjem tepiha, pomoći ćemo Vam da tepih duže ostane kao da je tek izašao iz salona. A ukoliko se opredeljujete za kupovinu novog tepiha – mi smo tu da Vam pomognemo oko saveta za pravilno održavanje, koliko truda zahteva svaka vrsta tepiha i šta po svaku cenu treba da izbegavate.

 

Vrste tepiha na tržištu

Vrste tepiha i načini održavanja

Postoji više različitih vrsta tepiha – Sintetički, Vuneni, Čupavi…

 

Tepisi se razlikuju uglavnom po načinu izrade i po vrsti materijala od kojih se prave. Od materijala u velikoj meri zavisi i njihova izdržljivost, intenzitet boje i trajnost. Mogu biti od prirodnih materijala kao što su, na primer, vuna i svila, a mogu biti i od sintetičkih. Takođe, mogu biti i ručno rađeni – uglavnom tu spadaju kvalitetni persijski ili tepisi od kašmira ili svile. Ukratko, to je ona vrsta tepiha koju Vam dođe žao da gazite i mislite da je najbolje da levitirate iznad njega da se ne bi isprljao. Ipak, zajedničko svim vrstama tepiha je da su, nažalost, u svakom trenutku u dodiru sa različitim vrstama prljavština i vrlo lako mogu da izgube svoj sjaj. 

Sintetički tepisi

Ovakva vrsta tepiha predstavlja jeftiniji izbor i oni mogu biti izrađeni od različitih materijala: viskoze, najlona, akrila, propilena. Njihove su boje veoma ‘’žive’’ i intenzivne, otporni su na habanje… Ipak, što se kvaliteta i trajnosti tiče, tu je priča nešto drugačija. Rok trajanja im je kraći od onih koji su napravljeni od prirodnih materijala. Otporniji su na habanje i na bakterije jer sintetika im ne predstavlja prirodno stanište. 

Vuneni tepisi

Jedna od najpopularnijih opcija kada je u pitanju izbor tepiha. Traju dugo i kvalitetni su. Tepisi od vune se lako boje i jako bitna stavka je da su otporni na fleke kao i na grinje koje su danas uzročnici velikog broja alergija. Uglavnom su debeli i grubi na dodir, a cena zavisi od kvaliteta vune, geografskog porekla vune kao i gustine tkanja. Najskuplji su naravno tepisi od novozelandske vune. Kada su u pitanju fleke morate delovati brzo jer ovi tepisi i brzo upijaju. Takođe, od viška vlage glava može i te kako da zaboli – višak vlage u tepihu je uzročnih neprijatnih mirisa.

Čupavi tepisi

Veoma popularna vrsta tepiha jer se mogu uklopiti u bilo koji stil. Ide super i uz minimalistički stil, ali i ako volite retro stil. Eksperimentišite! Ipak, kod ovakvih tepiha morate strogo paziti na zapetljavanje resica i nakupljanje suvišne prašine, te im treba češće usisavanje. Posle usisavanja izgledaju kao novi. Takođe, ne utiču na podizanje vlage u Vašem domu jer su napravljeni od prirodnih materijala. Ukoliko imate kućne ljubimce, morate obratiti više pažnje. 

Tepisi sa nešto egzotičnijim poreklom

Svi su čuli za persijske tepihe, naravno, jer su sinonim za luksuz i udobnost. Ovi tepisi ručne izrade ukrašavaju domove generacijama. Ovi tepisi su sami po sebi egzotika i umetnost. Takođe, na tržištu se mogu naći i avganistanski, kineski, indijski i sve popularniji skandinavski tepisi. Popularni su i tepisi od kašmira i svile na kojima ćete sigurno imati osećaj kao da hodate po oblacima. Pitamo se, da li odatle potiču legende o letećim tepisima? Ipak, ukoliko želite nešto ovakvo u svom domu, morate izdvojiti više novca za adekvatno održavanje.

 

Održavanje tepiha

Održavanje i dubinsko pranje pranje tepiha

Različiti tepisi se različito održavaju

Održavanje postaje gradualno teže onim redosledom kako smo i naveli vrste tepiha.

Održavanje Sintetičkih Tepiha

kao najjeftinija varijanta mogu vas oduševiti bojama i velikom otpornošću. Pogodniji su za agresivnije i invazivnije metode čišćenja. Naravno, ovo ne znači da bacite hidrogensku bombu kada vam se tepih zaprlja – obavezno usisavanje prašine dva puta nedeljno. Pazite da ga ne izlažete direktnoj suncevoj svetlosti, nemojte ih stavljati u blizini grejnih tela ili stavljati teške predmete na njih.

Održavanje tepiha koji su Čupavi

Čupavi tepisi se najbolje održavaju paročistačem i granulama posebno namenjenih za čišćenje ovakve vrste tepiha. Ukoliko imate kučnog ljubimca, verovatno ćete morati proći rese četkom kako biste izvukli višak dlaka.

Održavanje Vunenih tepiha

Vuneni tepisi se usisavaju normalno, ali ono na šta morate da se naviknete je linjanje. Ovo u velikoj meri zavisi od načina izrade. Ono o čemu morate strogo da povedete računa su fleke. Kako fleka nastane morate da delujete odmah – morate koristiti blaga sredstva koja neće nagristi vaš tepih. Takođe, višak vlage je nepoželjan.

Tepisi kao što su persijski, od svile i kašmira

Ovakvi tepisi su najkomplikovaniji za održavanje. ‘’On je sav svilen’’ obično su govorili za nekog da je nežan i delikatan – a Vaš tepih je upravo takav. 

Prljavštine otklanjajte isključivo ručnom i mekanom metlom. Posle nekog vremena treba ga očistiti i sa druge strane. O agresivnim hemikalijama nemojte ni da razmišljate – ovakva vrsta tepiha je problematična i što se tiče čišćenja usisivačem. Boja može da izbledi ako ga budete agresivno tretirali.

 

A postoji i efikasnije rešenje…

Mi svaki tepih znamo u šaru. Zahvaljujući našim uslugama, Vaši tepisi će uvek blistati! Uz pomoć naših prirodnih sredstava i tehnologije dubinskog čišćenja, boje će biti postojane, a otklonićemo i tvrdokorne fleke. Takođe, naše profesionalne mašine dopiru dublje u slojeve i izvlače prašinu koja nije vidljiva golim okom. Kada poželite da je stvarno čisto – kontaktirajte nas – stojimo Vam na raspolaganju.

 

Posted in Saveti, Tepisi and tagged , , , , , , .