ŠTA SU GRINJE I KAKO IH SE REŠITI ?

Šta su grinje? Ukratko, kućni ljubimci koje nikako ne želite da imate. Stanovnici Vašeg stana koji nikako ne plaćaju kiriju – ali vi, najverovatnije, plaćate danak njihovog boravka u Vašoj kući. 

Ova mala bića po mnogo čemu su svojstvena ali ne na naročito dobar način po Vas. Najbliži rođaci su im krpelji ali ne možete ih videti golim okom. Baš kao i njihovi rođaci – imaju želju da Vam budu što bliže jer se hrane česticama Vaše kože. Ne hrane se krvlju ali ipak imaju nešto zajedničko sa vampirima – uništava ih sunčeva svetlost. Ali pre nego što se uhvatite za beli luk u prahu i pokušate da nađete minijaturne kolčeve, verujte da to ne pomaže. Zbog straha od svetlosti grinje se uglavnom povlače na teško dostupna mesta, u nameštaj, tepih, i jedino se dubinskim pranjem adekvatno eliminišu. 

dubinko pranje

 

Grinje su neprijatni podstanari

Grinjama odgovaraju tople i vlažne sredine i uglavnom mogu da žive svuda, izuzev na područima sa visokom nadmorskom visinom. Dakle, ukoliko ne živite na Alpima ili Himalajima, verovatno već uveliko delite stan sa ovim malim predatorima iako toga niste baš svesni. Iako mislite da nešto tako minijaturno ne bi moglo da Vam naudi, varate se. Grinje su glavni krivci za 90% alergija. Simptome alergija na grinje možete lako prepoznati – curenje nosa, gušenje, nalikuju uglavnom na simptome astme, te se može javiti i šištanje i otežano disanje. Dokazano je da alergija na grinje zapravo na kraju i dovodi do pojave astme. Ali, ne očajavajte. Pre nego što počnete da pakujete porodicu za put na Himalaje, nabavljate bacač plamena ili odlučite da iznajmite iglo – verujte da ima boljih načina! U ovom tekstu objasnićemo Vam s kim imate posla, šta su grinje, misteriozne načine na koje funkcionišu, simptome alergija i na kraju – kako da ih proterate iz Vaše sredine brzo i efikasno.

 

Šta su grinje? Životni ciklus i način ishrane

Vreme je za mini lekciju iz biologije! Mada pre svega moramo da stanemo na kraj ustaljenom verovanju da su grinje znak nečistoće Vašeg domaćinstva. To nikako nije slučaj – u pitanju je zapravo samo sjajna adaptiranost ovih mikroorgnizama. Kućne grinje delimo u dve grupe: evropske i američke grinje. Životni ciklus muških grinja je od 20 do 30 dana a ženskih oo 70. Za to vreme izlegu 60do 100 jaja. Dakle, moglo bi se reći da one generacijama unazad obitavaju u Vašem toplom domu. Ono što im je najčešće na meniju je perut, čestice kože i ostali organski materijali.

 

Sta su grinje

Grinje

Neke čak preferiraju i čestice brašna  i testenine (sigurno neka podvrsta iz Italije). Interesantno je da ova stvorenja nemaju želudac – svo varenje obavljaju van organizma. Zbog toga luče enzime i smeštaju fungus na čestice da bi svarile organsku materiju svojim enzimima pre nego što ih one unesu u organizam.Tako čineći grinja jednu hranu jede više puta a ono što ne želi na kraju da jede više puta (i sarma dosadi kad se jede svaki dan)- taj deo se naziva fekalijom grinje. Enzim DerP1, koji se nalazi u fekalijama grinja, je vrlo čest uzrok alergijskih reakcija. U proseku, ljudsko telo odbaci oko 1,5 g kože svaki dan i to je više nego dovoljno da se nahrani oko milion grinja. Svaki dan hranite milione gladnih zapravo a opet to baš ne deluje kao nešto dobro. Enzim grinja se najviše oseti u kesama od usisivača a takođe ovih čestica ima  i u plišanim igračkama, posteljini, grinje su u dušeku i u debljim tepisima.

 

Alergija na grinje i njeni simptomi

Simptomi su razlčiti i mogu da variraju. Prašina i alergija na grinje svoj vrhunac dostiže u letnjim mesecima, u julu i avgustu, a alergen ostaje u prašini do kraja zime. Zimi takođe i grejemo prostorije što grinjama odlično odgovara.

Simptomi alergije na grinje

Alergija na grinje

 Najčešći simptomi su kijavica, curenje nosa svrab očiju i unutrašnjost nozdrva. Otoci i podočnjaci plave boje su nekad propratni, bol u sinusima. Simptomi mogu biti blagi a mogu biti i teški. Ukoliko alergija na grinje dovede i do astme simptomi su teži – javljaju se otežano disanje, šištanje u plućima, problemi sa spavanjem i gušenjem. Takođe problemi sa disajnim putevima nisu jedini –  može se javiti i osip na koži, dermatitis a nekada i konjuktivitis. 

 

Kako objaviti rat grinjama?

Sigurno ste već sada sabrali dva i dva i shvatili da je vreme za konačni obraćun sa ovim malim izazivačima problema. Ukoliko Vas muče kijavice koje ne prolaze, Vaši najmlađi sve češće češkaju nosić – vreme je da preduzmete nešto pre nego što Vas grinje koštaju zdravlja.

Postoji više načina na koje Vi možete uticati na smanjenje prisutnosti grinja u Vašem okruženju. Održavajte prostorije hladnim i suvim i redovno usisavajte. Takođe, menjajte kese za usisivače što češće. Posteljinu bi trebalo da menjate minimum svake nedelje i perete je na 60 stepeni. Plišane igračke stavite u kesu i držite ih 48 sati u zamrzivaču i onda dobro usisate. Ipak, ove metode Vam ne garantuju uništavanje ovih malih uljeza.

 

Ukoliko želite da uživate u svežini i rešite se ovih tegoba mi Vam preporučujemo da kontaktirate naš Čisto tim za dubinsko čišćenje što pre. Tepisi, nameštaj i dušeci – samo uz dubinsko čišćenje možete biti sigurni da ćemo dopreti i do onih najupornijih, koje se kriju duboko. Pomislite samo na svoju životnu sredinu – svakako želite svež i čist dom. Mi Vam možemo pomoći jer znamo da je čistoća ipak pola zdravlja!

Dubinsko Pranje Dušeka

Cena

Singl dušek obostrano 1300rsd
Bračni dušek obostrano 2000rsd
Bebi dušek 800 rsd

Bebi program

Kolica 1500rsd
Sedište za auto 600 rsd
Bebi dušek 800 rsd

Dubinsko Pranje Nameštaja

Cena

Fotelja od 700 rsd do 900 rsd
Dvosed 1300 rsd
Trosed 1800 rsd
Ugaona garnitura 600 rsd/sedno mesto
Tabure od 400 rsd do 600 rsd
Stolice od 250 do 300 rsd
Jastuci od 200 rsd do 300 rsd
Kancelarijske stolice od 350 do 450 rsd
Tepisi 250 rsd/m2

 

Posted in Dubinsko pranje, Saveti and tagged , , .