Čišćenje kauča dubinsko pranje

PAR SAVETA KAKO OČISTITI KAUČ NA PRAVI NAČIN

Ne odlažite čišćenje kauča, mi Vam možemo pomoći da pojednostavite ovaj proces. Uz naše savete, Vaš kauč će ponovo zablistati kao da je iz kataloga.

Kako zamišljate svoj idealan popodnevni odmor? Šta ćete prvo uraditi kad dođete u svoj dom? Ispružiti se na svom najdražem kauču, naravno. Ima li boljeg osećaja? Popodnevna dremka je često neophodna stavka posle napornog radnog dana jer čini čudo za naš duh i telo. Tada sve može da sačeka, koliko god hitno. Vaš kauč je uvek deo te idilične slike.

Svi znamo koliko je važan kauč u dnevnoj sobi – praktično je član porodice. Nema boljeg osećaja nego kada ušuškani čitate ili gledate maraton Vaše omiljene serije. Ipak, ovu idilu može da pokvari na primer oblak prašine koji se podigne kada sednete na njega. Ona fleka je toliko dugo tu da pomislite da je zapravo došla s kućom. Vaš ljubimac voli da se mazi sa Vama na Vašem kauču, ali toliko se olinjao da od dlaka verovatno možete napraviti još jednog ljubimca.

dubinsko pranje

Znači, pravo je vreme da osvežite svoj prostor i oplemenite Vaš omiljeni kutak kuće. Naravno, kada su u pitanju fleke gledajte da delujete odmah, ali ukoliko ste u žurbi odredite jedan dan u kome ćete očistiti nameštaj. Ne sekirajte se, vodićemo Vas kroz ovaj priručnik za čišćenje kauča da sve prođe što brže ili lakše.

 

Prvo, za pravilno čišćenje kauča – morate ga upoznati

dubinsko pranje kauča

Pročitajte oznake na svom kauču

 

Iako imate osećaj da se već dovoljno poznajete, pre čišćenja budite sigurni da znate sve detalje o svom kauču. Postoje različiti načini čišćenja za različite vrste nameštaja. Čitajte oznake, to Vam je najbolji pokazatelj kako bi ceo tok čišćenja trebalo da izgeda.

Postoji nekoliko vrsta oznaka ovakvog tipa nameštaja:

W – Ova oznaka govori da voda može da se koristi.

WS – Kada je u pitanju ova oznaka, možete koristiti sredstva za hemijsko čišćenje, blagi deterdžent kao i paročistač.

X – Ne koristiti vodu, samo usisivač

S – Koristiti sredstva za hemijsko čišćenje.

Ukoliko nema oznaka, a u pitanju je antikni nameštaj, ne rizikujte sa kupovinom agresivnih sredstava za čišćenje nego se držite onoga što imate u kuhinji. Sigurno ste čuli da soda bikarbona i sirće mogu biti saveznici za čistoću Vašeg nameštaja. 

Sada kada znate šta Vam je potrebno, uputite se u nabavku i nađite sve što vam je potrebno za čišćenje. I tri, dva, jedan… možete početi!

 

Najbolji saveznici za čistoću

Sredstva za čišćenje kauča

Koristite što prirodnija sredstva

 

Najbolje bi bilo da počnete sa usisavanjem sitnih prljavština koje ne bi trebalo da ometaju proces – sitne mrve, dlake kućnih ljubimaca i druge tipove vidljive prljavštine ili usisajte ili očistite četkom. Usisavanje nameštaja treba da se radi što češće jer tako nameštaj ostaje duže u dobroj formi.  Drugo, ne zanemarujte moć sode bikarbone. Ona nije štetna za većinu materijala, a mogla bi da Vam pomogne u uklanjanju neke uporne fleke.

Možete pomešati sodu bikarbonu sa deterdžentom – udružene snage za bolji učinak. Pošto ste očistili i usisali mrve, nanesite ovu mešavinu i dopustite da odstoji 20 minuta do pola sata. Kada je mešavina odstojala, odstranite ostatke sode bikarbone usisivačem i koristite nastavak sa četkom.

Ukoliko su ostale neke fleke, koristite sredstva koja su namenjena čišćenju tvrdokornih fleka. Ipak, imajte na umu da ne preterate sa agresivnim hemijskim sredstvima jer tako možete učiniti više štete nego koristi i svom nameštaju, a i sebi jer ćete boraviti u prostorijama tretiranim takvim sredstvima. Dakle, neka Vam prvi izbor budu prirodni materijali, pa ukoliko ne pomognu, posegnite za nešto težom artiljerijom. 

Pored sode bikarbone, za čišćenje Vam može pomoći i sirće. Nikada ne koristite čisto sirće – uvek pomešajte ¾ tople vode i ¼ sirćeta i time prionite na čišćenje kauča. Za sintetičke materijale pravilo je malčice drugačije – napravite mešavinu od pola sirćeta i pola domaćeg sapuna. 

Jastučiće operite u veš mašini, prateći uputstva na deklaraciji.

Paročistač za nameštaj

Za dodatni sjaj koristite i paročistač za nameštaj. Paročistačem ćete očistiti nešto dublje slojeve i takođe ćete imati onaj divan osećaj da miriše na čisto. Bonus savet: Ukoliko ne posedujete paročistač, a na Vašem kauču se pojavila uporna fleka, za prvu pomoć iskoristite paru iz pegle! 

 

A ukoliko želite da preskočite deo sa čišćenjem i uživate…

kako ocistiti kauc

Izgled kauča posle našeg dubinskog pranja

 

I tu imamo rešenje! Ukoliko Vam je zamorno da žonglirate merama u kuhinji kao da ste alhemičar, mislite da su parne mašine stvar prošlosti, a ipak želite vrhunski čist nameštaj… možemo se dogovoriti. Prepustite taj zamorni deo nama, a mi ćemo odmorni Vama. Dogovoreno?

U našoj galeriji pranja nameštaja, možete videti kako nameštaj izgleda kad ga mi očistimo.

Mi ne koristimo agresivna sredstva, a prljavštinu ćemo otkloniti čak do dubine od 5 centimetara. Na licu mesta procenujemo situaciju i donosimo najbolje rešenje za Vas, naravno po najpovoljniim cenama.

Plan je sledeći – dok Vi na poslu maštate o odmoru na kauču, mi ćemo raditi na tome da možete da se razbaškarite čim dođete s posla. Na čistom kauču ili fotelji.

Kontaktirajte nas i dopustite da Vas iznenadimo savršenom čistoćom Vašeg nameštaja. Uštedećemo Vam sate čišćenja i čekanja da se sve osuši ili da sredstva deluju. Dobar odmor ipak ne može da čeka!

Posted in Dubinsko pranje, Održavanje nameštaja, Saveti and tagged , , , .