A ŠTA SU TO GRINJE?

Da li ste čuli za grinje? Da li znate kako ih zovu?
Nazivaju ih kućnim ljubimcima. Evo i zašto.

Od grinja ne možete da pobegnete. One su svuda. Na odeći, na obući, na svim komadima nameštaja. Najviše ih ima na odeći koja je u direktnom kontaktu sa vašom kožom, u krevetu u kojem spavate, jastuku, ali i u fotelji, dvosedu ili trosedu na kojem provodite najviše vremena.
Grinje se hrane otpatcima kože. Sitnim delićima kože koje ima svuda, a najviše na mestima koja su nabrojana. Šta je otpadak kože? To je perut. Zato u jastuku ima najviše grinja. Za godinu dana spavanja može ih imati oko tri miliona. Zamislite koliko ih ima u jednoj ugaonoj garnituri. To su milijarde. Možete li da zamislite? Naravno da ne. To je nezamislivo.

Međutim, grinje same po sebi nisu opasne. Ne ujedaju, ne ubadaju, ne peku. Ali, kada se tako dobro najedu sitnim komadićima kože, koje sejemo svuda, proizvode tzv. grinjski izmet. E on je otrov. On je razlog crvenila na koži, svraba, bubuljica i drugih različitih alergijskih reakcija kožnog tipa. I ne samo kožnog već i alergija respiratornih organa.
Jer, obratite pažnju, grinje iz jastuka udišete svakoga dana, svake noći šest do osam sati. Grinje iz nameštaja takođe svaki put kada sedite ili ležite na triosedu. One ulaze u nos, usta, grlo, jednjak, ždrelo i odlaze u bronhije u plkućima. Gde god prođu ostavljaju izmet koji stvara negativne promene. Zato kašljete, svrbi vas grlo, pecka ili čak boli.
Ali šta se tu konkretno dešava? Grinjski izmet sadrži jedan protein koji je apsolutno toksičan za čoveka. Ovaj protein vas neće ubiti, to odmah da se razumemo. Međutim smanjiće kvalitet vašeg zdravlja, oslabiće vam imunitet, ostaviće tragove na koži u vidu crvenila ili bubuljica koje svrbe. To je najčešće na delovima tela koji su u direktnom kontaktu sa prljavim nameštajem. I to su jastuci, dušeci i fotelje, trosedi i dvosedi.
Najgore stvari se dešavaju kada se taj grinjski izmet pomeša sa raznim telesnim izlučevinama. Kada se sve to izmeša sa grinjskim izmetom stvara se užasno otrovna materija koja nekada ume da uzrokuje velike zdravstvene probleme. Govorimo o alergijama po licu, vratu i koži glave. Zatim na rukama i nogama, a naročito na sedalnim delovima tela (zadnjica) i leđima. Zašto? Pa upravo jer ste na tim mestima naslonjeni na nameštaj i jastuke koji su prepuni grinjskog izmeta pomešanog sa znojem i drugim telesnim tečnostima. Jel vam gadno? Muka vam je? U pravu ste, ali… ali, dame i gospodo to je vaša realnost.

Zašto vam sve ovo govorim? Zašto je ovaj metod važan za vaše zdravlje?

Pa upravo zato što je dubinsko pranje nameštaja jedini siguran način da se otarasite ove opasnosti, koja utiče i na Vas i na Vašu decu. Naime, dezinfekciona sredstva koja koristimo pri dubinskom pranju, ulaze duboko u nameštaj i ubijaju parazite, a potom profesionalna mašina izvlači vodu u kojoj se oni nalaze. Proizvođači preparata garantuju zaštitu od ovih parazita i do 6 meseci od dubinskog pranja.

Pozdrav,
vaše Čisto

Posted in blog.