BLOG

A ŠTA SU TO GRINJE?

Da li ste čuli za grinje? Da li znate kako ih zovu?
Nazivaju ih kućnim ljubimcima. Evo i zašto.

Od grinja ne možete da pobegnete. One su svuda. Na odeći, na obući, na svim komadima nameštaja. Najviše ih ima na odeći koja je u direktnom kontaktu sa vašom kožom, u krevetu u kojem spavate, jastuku, ali i u fotelji, dvosedu ili trosedu na kojem provodite najviše vremena.
Grinje se hrane otpatcima kože. Sitnim delićima kože koje ima svuda, a najviše na mestima koja su nabrojana. Šta je otpadak kože? To je perut. Zato u jastuku ima najviše grinja. Za godinu dana spavanja može ih imati oko tri miliona. Zamislite koliko ih ima u jednoj ugaonoj garnituri. To su milijarde. Možete li da zamislite? Naravno da ne. To je nezamislivo.

Međutim, grinje same po sebi nisu opasne. Ne ujedaju, ne ubadaju, ne peku. Ali, kada se tako dobro najedu sitnim komadićima kože, koje sejemo svuda, proizvode tzv. grinjski izmet. E on je otrov. On je razlog crvenila na koži, svraba, bubuljica i drugih različitih alergijskih reakcija kožnog tipa. I ne samo kožnog već i alergija respiratornih organa.
Jer, obratite pažnju, grinje iz jastuka udišete svakoga dana, svake noći šest do osam sati. Grinje iz nameštaja takođe svaki put kada sedite ili ležite na triosedu. One ulaze u nos, usta, grlo, jednjak, ždrelo i odlaze u bronhije u plkućima. Gde god prođu ostavljaju izmet koji stvara negativne promene. Zato kašljete, svrbi vas grlo, pecka ili čak boli.
Ali šta se tu konkretno dešava? Grinjski izmet sadrži jedan protein koji je apsolutno toksičan za čoveka. Ovaj protein vas neće ubiti, to odmah da se razumemo. Međutim smanjiće kvalitet vašeg zdravlja, oslabiće vam imunitet, ostaviće tragove na koži u vidu crvenila ili bubuljica koje svrbe. To je najčešće na delovima tela koji su u direktnom kontaktu sa prljavim nameštajem. I to su jastuci, dušeci i fotelje, trosedi i dvosedi.
Najgore stvari se dešavaju kada se taj grinjski izmet pomeša sa raznim telesnim izlučevinama. Kada se sve to izmeša sa grinjskim izmetom stvara se užasno otrovna materija koja nekada ume da uzrokuje velike zdravstvene probleme. Govorimo o alergijama po licu, vratu i koži glave. Zatim na rukama i nogama, a naročito na sedalnim delovima tela (zadnjica) i leđima. Zašto? Pa upravo jer ste na tim mestima naslonjeni na nameštaj i jastuke koji su prepuni grinjskog izmeta pomešanog sa znojem i drugim telesnim tečnostima. Jel vam gadno? Muka vam je? U pravu ste, ali… ali, dame i gospodo to je vaša realnost.

Zašto vam sve ovo govorim? Zašto je ovaj metod važan za vaše zdravlje?

Pa upravo zato što je dubinsko pranje nameštaja jedini siguran način da se otarasite ove opasnosti, koja utiče i na Vas i na Vašu decu. Naime, dezinfekciona sredstva koja koristimo pri dubinskom pranju, ulaze duboko u nameštaj i ubijaju parazite, a potom profesionalna mašina izvlači vodu u kojoj se oni nalaze. Proizvođači preparata garantuju zaštitu od ovih parazita i do 6 meseci od dubinskog pranja.

Pozdrav,
vaše Čisto

ODRŽAVANJE KOŽNOG NAMEŠTAJA

Pretpostavljamo da ste u Vaš kožni nameštaj uložili dosta novca, što jeste opravdano pošto zaista sjajno izgleda i znatno lakše se održava od standardnog mebl nameštaja. S’toga, dajemo Vam nekoliko saveta koji će Vam pomoći u održavanju.
1. Pre svega, veoma je bitno da se pri odabiru i kupovini nameštaja raspitate o kojoj vrsti kože se radi, jer ne održava se svaka na isti način. Kod prodavca se raspitajte da li imaju i sredstva koja su pogodna za određeni tip kože. Nemojte na tome štedeti.
2. Kada nameštaj stigne u Vaše domaćinstvo, ne zaboravite da ga redovno usisavate. Neretko se dešava da dodje do taloženja čestica prašine na teško dostupnim mestima, zato, ne budite lenji.
3. Potom, možda i najbitnije, izbegavajte vodu po svaku cenu. Naime, voda pri isparavanju isušuje kožu i dolazi do pucanja,a pukotine vremenom izgledaju sve lošije i postaju gotovo nerešive.
4. Na početku teksta smo savetovali da se raspitate kakve preparate treba koristiti za čišćenje i održavanje(napomene, često to nije isto sredstvo), a sada je vreme za primenu. Obratite pažnju koja su to najizloženija mesta(sedalni delovi, naslon, rukohvati) i njima poklonite posebnu pažnju. Od sredstava, u upotrebi se najčešće nalaze kreme i sprejevi, a na Vama je da odlučite šta Vašem kožnom nameštaju najviše odgovara.
5. I za kraj, jedan savet koji su primenjivale i naše bake. Nameštaj ipak suži za svakodbevnu upotrebu, pa kada nije neophodno da ga prikažete u punom sjajau, KORISTITE PREKRIVAČE.

…i to bi bilo to.
Pozdrav, Vaše Čisto

NEKOLIKO SAVETA ZA CISCENJE NAMESTAJA

Evo i od nas nekoliko korisnih linkova za ciscenje namestaja u sopstvenoj režiji:
https://www.kakopedija.com/14514/kako-ocistiti-drveni-meblirani-namestaj/

Kako prirodnim sredstvima očistiti nameštaj i stolariju


http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.307.html:446396-Ciscenje-tepiha-zavesa-mebl-stofa
http://stil.kurir.rs/porodica/enterijer/14460/soda-bikarbona-za-ciscenje-namestaja-i-tepiha-2-nacina-skidanja-fleka
https://www.ana.rs/forum/index.php?topic=6017.435
http://www.lepaisrecna.rs/moj-stan/srecni-dom/17081-mocno-sredstvo-za-ciscenje-najtvrdokornijih-mrlja-evo-kako-najlakse-ocistiti-fleke-sa-tkanina-uradi-sam.html

DUBINSKO PRANJE ZA SVE PRILIKE

A ŠTA KADA PADA KIŠA?

Dobar dan, servis Čisto ?

Izvolite, a dan i nije neki,ni za šta pa ni zadubinsko pranje pomislih ja u sebi.

Gospodin bi želeo da mu očistimo kompretan nameštaj u dnevnoj sobi, dušeke u spavaćoj i stolice u trpezariji.

Rekoh u redu, da odredimo termin, da li bi odmah ili da prođe ovaj kišni dan?

Začudi se čovek i reče da njemu ova kiša ne smeta i ispriča mi svoju priču

„ Ja sam stranac, raspoređen na službu u vašoj zemlji.

Tu sam već devet, meseci.

Potičem iz bogate ali klimatski surove zemlje, leti vrućine do 60C, zimi se voda ledi u vazduhu ako je sipate iz flašice na zemlju.

Prethodna sluzba mi je bila u Nigeriji.

Kada sam stigao tamo, dočekala me je kiša i ljudi tužnih očiju i nasmejana lica.

Taj široki prijateljski osmeh koji su mi svuda upućivali davao mi je veru da će mi ovde biti lepo i ako sam znao kao i vi šta sve muči tu zemlju.

Uskoro će doći sunce pa će pod njegovim zracima i toplotom sve izgledati čistije i bolje.

Sutradan sam krenuo na posao, padala je kiša. Izašao sam na ručak,padala je kiša. Uveče sam se vratio kući, padala je kiša.

Posle sedam dana, ušao sam u rutinu, posao, ručak sa kolegama,posao, kuća. Svih sedam dana padala je kiša.

Mislio sam dosta je, mora stati.

Već mesec dana moga života protiče u ovom delu planete, i znate šta, pada kiša.

Nisam navikao da se predam melanholiji pa se borim kako znam i umem, već tri meseca sam sa ovim hrabrim ljudima u njihovoj zemlji i pada kiša.

Želim da jutros otvorim oči i vidim sunce. Nema ga, kiša pada već šest meseci. Nadam se da ću jednom otići i sramota me je pred tim ljudima koji nemaju gde da odu, to je njihova zemlja.

Devet meseci, padala je kiša.

Da li treba išta da kažem da razumete kako je bilo, šta sam mislio,osećao i koliko se radovao što ono parče Zemlje iz koga potičem i nije tako surovo. Kada ću mu se radosno vratiti?

Onda obaveštenje da sam rspoređen na službu u zemlju Srbiju.

Bože, šta li sam ti skrivio?

Znam malo o toj zemlji,šta li me čeka tamo. Prisećam se da je tamo bio rat, da su ti Srbi neki svetski zločinci i da su negde pri dnu liste po dohotku po glavi stanovnika.

Služba je služba, mora se.

Stižem u Beograd na aerodrom Nikola Tesla. Što li ga tako krstiše? Tada nisam znao da je taj veliki naučnik pripadao srpskoj naciji.

Napolju pada kiša.

Razmišljam da se vratim i sakrijem u avion. Dečja želja a služba je sluzba.

Sutradan sam krenuo na posao po kiši i gledao kroz prozor automobila kako prolaze ljudi.

Lep neki narod, zivih radoznalih očiju ali malo namršteni,kao da su nešto ljuti. Kao da su nešto imali pa više nemaju.

Idem na ručak sa kolegama i mislim na onu kišu i da li će ručak proteći u naboju te ljutnje. Ne valja jesti ljut, hrana pokvari svojstva i ukus.

Napolju , da li je moguće sunce. Grad okupan čistim prozračnim vazduhom, da li je mpoguće ?

Ovde sam nedelju dana. Padala je i kiša i i sneg i grejalo je sunce a šta je u ovim ljudima za koje sam mislio da su ljuti? Nisu ljuti,pomalo zabrinuti ali širokogrudi i dobronamerni. Već sam pomalo kao oni.

Kakva priroda i predivna klima.

Zato, kažem vam danas ćemo čistiti jer ovo je samo jedan lep kišni dan u nizu onih sunčanih i vetrovitih koji se smenjuju.

Rekoh, hvala i prisetih se da čaša treba da bude do pola puna a ne prazna pa će to da nas odvede gde želimo i skine onaj ljutkast izraz sa naših lepih lica.

Gospodinu ćemo gratis očistiti „ čarobni ćilim“ da kada ode iz ove ode u neku jednako lepu zemlju kao što je ova naša, zasluzuje!

Photos from Dubinsko pranje Čisto's post

Juce. Neverovatna razlika. cisto.rs 0616459250

9 likes, 0 comments21 hours ago

OGROMNA RAZLIKA. BRZO I PEDANTNO. VREME JE ZA PROLEĆNO ČIŠĆENJE!!! LEPO JE SAMO KADA JE ČISTO. UKLONITE SVU PRLJAVŠTINU KOJA SE NAKUPILA..

78 likes, 0 comments2 days ago

Photos from Dubinsko pranje Čisto's post

Pranje VW TOURAN. Ogromna razlika. Pozovite nas 061 6459260 cisto.rs

11 likes, 0 comments4 days ago

Photos from Dubinsko pranje Čisto's post

Danas. Pranje automobila. Opran i osusen za 5 sati. Pozovite nas 061 6459250

10 likes, 1 comments6 days ago

Photos from Dubinsko pranje Čisto's post

Pranje tendi Restaurant Per Tutti. Ogromna razlika. Pozovite nas da i vase tende dozive transformaciju. cisto.rs

1 likes, 0 comments6 days ago